Atikah & Azalia

By: cho zila

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 29-Sep-2008 00:57 Email | Share | Bookmark
SELAMAT HARI RAYA... RAYA JANGAN TAK RAYA

nenek nak menurunkan resipi kepada 2 cucu pompuannya
inilah hasilnya..
Wahai kawan-kawan semua...

Kami sekeluarga dari Bandar Kinrara, Puchong, Selangor ingin mengucapkan :-







Harap-harap Hari Raya ini dapat digunakan untuk mengeratkan hubungan sesama insan. Semoga juga Aidil Fitri ini dapat memberikan kebaikan untuk seluruh umat Islam seluruhnya......Ampun Maaf dipinta kepada semua yang sudi menjenguk rumah teman disini...

Mood dah sampai kampung dah ni jadinya teman nak ber'soreh' bahasa kampung teman yang tercinta pulak kalini.... Baruler ada mood raya...

Harini hanya tinggal satu hari jer lagi nak berhari raya.. kat ofis teman ni memang ler tinggal 3-5 orang jer budak melayu yang kereje... temanni dah ngambik cuti emergency jer hari tu cuti dah tak mandang.. adeler sikit22 tapi takut gak ada lagi 3 bulan nak habis tahunni,,,, ni ler tahunni memang takder mood nak raya langsung sebab nya macam2 yang jadi semenjak dari Jun 2008ni...

Bermulanya bapak mertua teman yang memang nyer rapat ngan teman tu meninggal pada 31hb. Julai. Lepastu anak teman Azalia demam panas yang teramat sampai syak denggi, kena ambik darah ler jugak ke PPUM tapi ok just demam campak yang biasa jer. Kendian adik teman yang sorang tu lak accident sampai kena operate gak kena cuti 3 bulan, dah ler keroje sendiri... Lepaih tu tok teman lak accident tak ler teruk tapi mun dah umur nyer lagi setahun nak 100tahun, tak sihat sangatler dia kena ler duduk ngan emak teman mun idak 'haram' endak dia, buat 'nohen' jer orang risau kan dia tinggal sorang2. Lepas tu emak sedara teman lak meninggal dunia pada 3 Ramadhan, dia takder anak jadinyer anak-anak sedara ni lah anak-anak dia...Selang sehari 5 Ramadhan bapak sedara teman (suami kakak bapakler) pulak meninggal. Lepastu 26 Ramadhan yang lepas, jiran teman lak meninggal sedih gak sebabnya teman dah angggap Opah Yam ni macam opah teman sendiri... Kena denggi berdarah.. Ini ha! apak teman lak masuk hospital Changkat Melintang ni sebab ada demam sikit2, takut kena denggi gak.. tapi belum tau ler lagi keputusannya.. Harap2 okler hendaknya...



Jadinya teman berharap moga-moga lepaih ni idakler ada lagi peristiwa yang sedih lagi..... Fobia rasanya nak angkat telefon sekarangni...

Tak per tinggalkan citer sedih ni, nak menyelit lak citer tentang kuih raya teman satu-satunya... kuih susu... kuih kesukaan suami tersayang.. Jadinya teman gagahkan jugak mengeluarkan oven yang dah lama tak digunakan tu... Kuih ni juga kegemaran anak-anak sedara sebelah suami teman.. jadinya macam kuih keluarga ler.. sebabnya teman tak ponah jumpapun kuih ni kat kampung teman... nak rasa cam kuih bangkit aka kuih bakar ( orang kampung teman panggil)... cumanya kuih bangkit tu kembang semacam ini bulat2 jer...





BISKUT SUSU

1 tin tepung jagung
( tin warna oren gambar rama-rama tu)
1 tin kecil susu pekat manis
( kalau tin besar tu guna 1/2 -3/4 jer)
Butter
(sehingga adunan lembut, kalau buttercup nak separuh gakler)
esen vanila
soda bikarbonat
pewarna merah

-Uli2kan tepung jagung dan susu pekat tu..
-Titiskan esen vanila & sedikit soda bikarbonat..
-Masukkan butter sedikit demi sedikit sehinggaler adunan lembut.
-Bahagi 2 adunan tersebut tapi lebihkan untuk adunan warna asal.
-Adunan yang satu lagi titiskan sedikit pewarna merah.
-Bulat2 kan adunan campuran antara warna asal & warna merah.
-Letakkan kat loyang pembakar & boleh lah dibakar selama lebih kurang 10- 15minit (agak-agak)

Kisahnya saya masa membeli barang terbelikan susu pekat yang tin besar tu (F&N bervitamin tu).. So adunan pertama saya tu terlebih susu ler pulak.. jadinya mengembang ler semekut saya... tergelak tengok terpaksa lah ditambahkan lagi tepung jagung. Senang jer membuatnya.. SELAMAT MENCUBA..





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net